Plasa polistiren (plasă dryvit) se poate utiliza ca plasă de întărire a tencuielilor tradiţionale din ciment sau var sau pentru consolidarea tencuielilor. Plasa polistiren se folosește, în principal, ca element de armare în sistemul compozit de izolare termică la exterior (ETICS) pe bază de vată minerală bazaltică, polistiren expandat sau alt tip de placă termoizilantă.

Produse

O analiză detaliată a plaselor de construcție: plasa polistiren, fibră de sticlă, rabitz și tencuială
 
Plasele sunt componente esențiale și se utilizate atât la întărirea tencuielilor căt și la protejarea și delimitarea spațiilor. Există patru tipuri de plase utilizate în construcții: plasă polistiren, fibră de sticlă, rabitz și tencuială. Vom explora caracteristicile, utilizările și avantajele fiecărui tip de plasă .
 
  1. Plasa de polistiren:
 
Plasa de polistiren fabricată din material plastic, cu celule mici și regulate, formând o structură tip plasă. Aceasta este utilizată în principal în izolarea termică a clădirilor. Plasa de polistiren oferă avantaje în izolarea termică eficientă, ușurința în manipulare și rezistența la umiditate. Plasa polistiren se poate monta ușor pe pereți și tencuieli, fiind folosită pentru crearea unui strat de izolare termică suplimentară.
 
  1. Plasa de fibră de sticlă:
 
Plasa fibra de sticla este compusă din fire subțiri de sticlă, împletite într-o structură în formă de plasă. Aceasta este utilizată în principal în aplicații de consolidare și întărire a structurilor de beton. Plasa fibra de sticla oferă rezistență suplimentară structurii, reducând riscul de crăpare sau deteriorare a betonului. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru întărirea și protejarea tencuielilor, asigurând o rezistență sporită la tensiuni și fisuri.
 
  1. Plasa rabitz:
 
Plasa din fibră de sticlă, cu o greutate de 110 gr/m2 și ochiuri de 10 x 10 mm, este rezistentă la substanțe alcaline, se utilizează pentru armarea și fixarea suprafetelor. În cazul aplicării unui strat gros de tencuială. Aceasta prezintă o rezistență excelentă la factorii chimici, mecanici, fiind ignifugă, rezistentă la rupturi și fluctuații bruste de temperatură, prevenind apariția fisurilor.
 
      Domeniul de aplicare:– armarea mortarelor pe baza de ciment, utilizate pentru sapa sau pardosea calda, la fabricarea bordurilor, treptelor, cararilor si a altor constructii asupra carora se aplica un nivel inalt de presiune. – armarea fatadelor din tencuiala si a sistemelor de izolare exterioara, precum si recomandat pentru incaperi cu umiditate ridicata.
 
  1. Plasa tencuiala:
 
Plasa tencuiala este utilizată în procesul de aplicare a tencuielii pe pereți. Aceasta este fabricată din fibra de sticlă sau din material textil rezistent, cu o structură plasă fină. Plasa de tencuială ajută la prevenirea crăpării și desprinderii tencuielii, asigurând o aderență mai bună la suprafață. De asemenea, plasa de tencuială contribuie la uniformizarea grosimii tencuielii și la distribuirea egală a acesteia pe întreaga suprafață.
 
În concluzie, plasele de construcție, cum ar fi plasa polistiren, plasa fibra de sticla, plasa rabitz și plasa tencuială, joacă un rol important în domeniul construcțiilor. Fiecare tip de plasă are caracteristici și avantaje specifice, adaptate diferitelor aplicații și necesități. Utilizarea corectă și integrarea acestor plase în proiectele de construcție contribuie la obținerea unor rezultate durabile.
 
Avantajele plasei din fibră de sticlă
 
Plasele polistiren au doua domenii de aplicare: sistemele de termoizolație a fațadelor si armarea tencuielilor.
 
Plasă fibră de sticlă (Dryvit): întărirea sistemelor de termoizolație a fațadei
 
În cazul consolidării sistemelor de termoizolație de fațadă, plasa din fibră de sticlă îndeplinește mai multe funcții:
 
o Asigura rezistența la impact a sistemului( plasa armare polistiren)
 
o Asigura netezirea suprafeței
 
o Protejează fațada de influențele mediului de exemplu: ger, ceață.
 
Consolidarea tencuielilor
 
În acest caz, plasa din fibră de sticlă este folosită cel mai adesea pentru a consolida fisurile de tencuială. În tencuială pot apărea fisuri din diverse motive ca de exemplu dilatarea și contracția materialelor. Sarcina plasei din fibră de sticlă este de a distribui această tensiune pe întreaga suprafață.
 
Pe lângă prevenirea fisurilor, plasa din fibră de sticlă este folosită și pentru reparare.
 
Montarea plasei fibră de sticlă
 
Efectele pozitive ale plasei din fibră de sticlă vor fi resimțite doar dacă este instalată corect.
 
La termoizolatie, acesta trebuie asezat in materialul de adeziv aplicat pe placile termoizolante. Ordinea este importantă, dacă plasa este plasată mai întâi și apoi se aplică adezivul, atunci efectul optim nu va fi atins.
 
În cazul armărilor de tencuială, trebuie avut grijă să nu se fixeze plasa din fibră de sticlă imediat pe suprafața de bază. Merită să aplicați mai întâi 60-70% (grosime) din tencuiala de bază și să o nivelați. După aceea, plasa din fibră de sticlă trebuie așezată și apoi trebuie aplicat restul de tencuială. Este important ca plasa din fibră de sticla sa nu mai fie vizibila in cazul tencuielii finisate.
 
Pretul plasei fibră de sticlă
 
În cazul izolației sau tencuielii, prețul plasei din fibră de sticlă este neglijabil fața de costul total al lucrării. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu merită să economisiți bani pe plasa din fibră de sticlă. Există plase de calitate inferioară disponibile la un preț puțin mai ieftin. Cu acestea, munca este mai lentă și mai dificilă, iar calitatea rezultatului final poate lăsa, de asemenea, de dorit.
 
Pentru prețuri, detalii și alte întrebări contactați reprezentantul zonal