Idei pentru folosirea geotextilului


Geotextilul este unul dintre produsele cu aplicabilitatea cea mai vastă în domeniul construcțiilor. În ceea ce privește domeniul lui de utilizare acesta poate fi folosit aproape oriunde – de la lucrări de infrastructură până la structuri de acoperiș. Geotextilul poate fi folosit de asemenea și în lucrările de grădină.

Ce este geotextilul?

Materialul geotextil poate fi țesut sau nețesut In aceasta prezentare va prezint geotextilul nețesut, realizat din fibre negre de polipropilenă, termofixat pe ambele părţi. Geotextilul este unul dintre produsele cu aplicabilitatea cea mai vastă în domeniul construcțiilor. În ceea ce privește domeniul lui de utilizare acesta poate fi folosit aproape oriunde – de la lucrări de infrastructură până la structuri de acoperiș. Geotextilul poate fi folosit de asemenea și în lucrările de grădină. Este important ca alegerea geotextilului folosit ca strat de filtrare, drenare, separare sau ranforsare să se facă în funcție de cantitatea de apă care trebuie drenată, în funcție de forțele de tracțiune care apar în planul geotextilului și de încărcarea care urmează să se aplice peste aceasta.

DOMENII DE UTILIZARE ALE GEOTEXTILULUI

Se poate folosi ca şi strat de filtru şi de separare la construcţii de drumuri şi căi ferate, la executarea lucrărilor de terasamente, fundaţii şi lucrări de susţinere, sisteme de drenaj şi de scurgere, la lucrări de control al eroziunii pământului, la executarea construcţiilor de rezervoare de apă, baraje şi canale; precum şi la construirea depozitelor de deşeuri. Se foloseşte de asemenea şi ca strat de separaţie sau de protecţie mecanică a izolaţiilor, strat de acoperire a pavajelor, sau strat de izolare la acoperişuri. Folosit ca şi strat de filtrare şi separare împiedică trecerea granulelor fine de pământ transportant de apa din sol sau de apa din precipitaţiiinf iltrate în pământ în stratul de pietriş sau balast, permiţând în acelaşi timp trecerea apei. Prin folosirea geotextilei se poate diminua cantitatea de pietriş necesară pentru ruperea capilarităţii, se poate mări ef icacitatea şi durata de viaţă a sistemului de drenaj. Ca şi strat de protecţie mecanică sau strat de separare poate fi folosit la lucrări de suprastructură, la protejarea înainte de betonare a membranelor bituminoase montate orizontal sau la separarea materialelor de construcţie care nu pot fi îmbinate din cauza migrărilor de solvenţi (de ex. material termoizolant din polistiren şi plăci flexibilehidroizolatoare din PVC).

Filtru eficient și protecție a conductelor subterane

Geotextilul este un material excelent de filtrare: atunci când apa trece prin material, solul și particulele de sol sunt reținute. Pentru a asigura evacuarea eficientă, cea mai bună opțiune este utilizarea țevilor perforate. Pentru a proteja țevile împotriva colmatării, puteți utiliza geotextile. Acest material este necesar pentru a înfășura țevile.

 

îmbunătățirea drumurilor, a siturilor și a căilor de acces

Lucrările de montare a drumurilor de acces la casă, la căile de grădină și la șantiere sunt un proces laborios. Treptat, pământul se lărgește și în loc de căi și zone netede, apar nereguli și leagăne. Utilizarea geotextilelor nu permite amestecarea straturilor de sol și redistribuirea sarcinii în mod egal pe întreaga suprafață

Amenajarea rezervoarelor artificiale

Atunci când sunt echipate atât piscine complete, cât și mici rezervoare decorative, este necesară construirea unui strat de impermeabilizare.

În același timp, există un risc crescut de deteriorare a stratului protector de impermeabilizare prin rădăcini sau marginile proeminente ale pietrelor. Geotextile ajută la ajutor: așezat sub un strat de impermeabilizare, protejează materialele de impermeabilizare împotriva deteriorării.

Geotextil în horticultură și în legumicultură

Geotextilul trece perfect umezeala si aerul, dar nu permite germinarea buruienilor si aparitia insectelor si rozatoarelor. Materialul este recomandat pentru crearea de gradini stâncoase, movile și locuri de joacă de om, pentru a minimiza sau pentru a preveni complet creșterea plantelor nedorite. După ce ai făcut găuri în stratul de material, poți să scapi de plivitul laborios. În același timp, numai plantele cultivate rămân la suprafață, ceea ce oferă cele mai favorabile condiții pentru creșterea lor. Această tehnică este utilizată ca culturile de legume și fructe( ex: capsuni), precum și pentru plante ornamentale și flori în straturile de flori.

Condiţii de punere în operă: după montare în maxim 14 zile trebuie acoperit. Durata de viaţă minim 25 ani, în cazul unui sol cu 4 < pH < 9 şi temperatura solului de maxim (+)25°C.